Amigurumi

2019.02.13

A legtöbben ha meghallják ezt a szót visszakérdeznek, hogy micsoda???

Olvass tovább és tudd meg mi is ez....

   

     Ez a technika Japánból ered, ezért a furcsa név. Az ami horgolt kötöttet jelent, a nuigurumi pedig kitömött játékfigurát. Tehát az amigurumi nem más, mint kötéssel vagy horgolással készített figura. Japánból 2003-ban indult világhódító útjára és sikere azóta is töretlen. Sőt egyre több és több ember ragad horgolótűt csak azért, hogy elkészítsen egy-egy játékot gyermekének vagy unokájának.

    Mi kell ahhoz, hogy elkészülhessen egy amigurumi?

    Először is fonal és hozzá illő horgolótű. Ezen kívül szükségünk van egy mintaleírásra, ami alapján tudjuk,hogy melyik sorba hány szemet kell horgolni; hol kell szaporítani illetve fogyasztani. Általában csak rövidpálcákból áll az egész figura és spirálban horgolunk, azaz nem zárjuk le a sorokat. Ezért viszonylag könnyű a kezdők számára is, hiszen nem kell különböző pálcákat megtanulni és nem kell arra figyelni hogy épp melyik fajtát is kéne használni. Mintából rengeteg félét találunk ma már az interneten, de újságok sőt könyvek is kaphatóak. Vannak amik csak egy darabból készülnek és vannak olyanok is ahol több testrészt kell összevarrni egy ehhez alkalmas tompa hegyű tűvel. A külön darabokat általában varázskörrel kezdjük. Varázsereje abban rejlik, hogy eltünteti a kezdő kör rövidpálcái között keletkező lyukat. Ez fontos, hiszen ha lyukas marad bármelyik alkatrész, kifolyhat a tömőanyag. Pedig arra nagy szűkség van, mert ettől lesz figuránk 3Dimenziós és ölelnivaló. Persze akadnak kivételek itt is például a szundikendők amiknél csak a fejet és esetleg az első végtagokat tömjük ki, a test többi része ugyanis egy kendő.  

Ezeken kívül kell még pár apróság, hogy tökéletes legyen a művünk. 

   Szükségünk van még biztonsági szemekre, amivel még kedvesebbé varázsolhatjuk figuránk arcát, de helyette hímezhetjük is az arcot. Ha a hímzés mellett döntünk szükségünk lesz hímzőfonalra és hozzá való tűre. Használhatunk filc anyagot is például egy maci orrához vagy a füle belsejébe varrva. Ezzel még egyedibbé válik az alkotásunk. Sőt ma már rengeteg egyéb kiegészítő is kapható, mint a forgatható izületek, biztonsági orrok és különvéle színes szemek. 

   Mint láthatjuk a lehetőségek végtelenek, így azonos mintából is készülhetnek különböző figurák. Mindenki egyéniségéhez tudja igazíthatja a figura színét és díszítését. Ezért nálam sem készül szinte soha két teljesen egyforma Horgoltbarát. Így a változatosság az ami állandó.    

© 2019 Horgotbarát. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el