A horgolás sokszínűsége

2019.01.09

    A legtöbbször amikor a horgolás szóba kerül az emberek a hófehér karácsonyfa díszekre és terítőkre gondolnak, ám ez a horgolásoknak csak egy kis része. Aki nem ismeri ezt a kézimunka fajtát nem is gondolná,hogy mennyi minden készíthető ezzel a technikával.

 Olvass tovább és tudd meg miket lehet készíteni egy horgolótűvel és fonallal......     

     A horgolás alapja hogy a horgolótű segítségével különböző típusú pálcákat hurkolunk le. Attól függően milyen fonalat használunk, illetve hogy milyen pálcákat készítünk változik hogy mire is tudjuk felhasználni az adott horgolmányt.

Vékony fonalból készítjük általában a mindenki számára ismert karácsonyi díszeket, melyek a leggyakrabban hópihék, gömbök, angyalok és harangok, és a gyönyörű asztalterítőket. De ezen kívül még függönyök is készíthetők, amik méretüknél fogva rengeteg időt igényelnek.

Ruhaneműket is készíthetünk a megfelelő fonalból, télre vastag meleg fonalakból lehet készíteni sapkát, sálat de még pulóvert is. És mikor eljön a jó idő nyárra strandruhát is készíthetünk, amit a fürdőruha fölött hordhatunk mikor épp nem a vízben hűsölünk.

Vastag zsinórfonalból vagy pólófonalból tárolókat és szőnyegeket lehet készíteni, de ezen kívül még divatos táskák horgolására is alkalmas.

Végül de nem utolsó sorban a kedvencem az amigurumi, mellyel különböző figurákat lehet készíteni 3D-ben. Ennél a technikánál leggyakrabban rövidpálcákat horgolunk körbe körbe, ezeknek változó száma adja ki a kívánt formát. Szinte bármit el lehet készíteni, amit csak szeretnénk. Az interneten rengeteg minta található, melyeknek egy része megvásárolható, de rengeteg ingyenes minta is van ezekeből is bátran horgolhatunk. Ha pedig az ember kicsit gyakorlottabb már akkor könnyedén elkészít egy-egy egyszerűbb saját mintát is.                        Alapanyagnak rengeteg fonal megfelel az egészen vastagtól, a szinte cérna vastagságú hímző cérnáig. Attól függően válasszunk, hogy mekkora figurát szeretnénk készíteni, értelem szerűen minél vastagabb a fonal annál nagyobb lesz az amigurumi. Én személy szerint a 100% mercerizált pamut fonalakat részesítem előnyben, mert ezek gyönyörű színekben kaphatóak, fényesek, nagyon erősek (nagyon nehezen szakad) és nem szöszölődnek, ezáltal jól bírják a gyűrődést. Könnyű tisztán tartani a belőlük készült Horgoltbarátokat mivel mosógépben is moshatóak. Viszont egy hátránya is van ezek a fonalak keményebbek, így igaz hogy formatartóak a figurák, viszont nem olyan pihe puhák. Így van hogy az 50% pamut, 50% akril összetételű fonalat használom, mely sokkal kellemesebb tapintású de szintén elég strapabíró.    


© 2019 Horgotbarát. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el